Om oss

Olavsgildet er en forening knyttet til St. Paul menighet i Bergen.

Styret i Olavsgildet består av:

  • Stig F. Samnøy (leder)
  • Solveig D. Holth
  • Øivind Hundal
  • Lars G. Nygaard

Plattform for Olavsgildet

Navn og hensikt: Olavsgildet har tatt navn og hensikt etter middelalderens gilder, og Norges evige konge, Den hellige Olav. Gildene ble innført i Norge av kong Olav III Haraldsson Kyrre (1050 – 1093. Konge 1067 – 1093) Gildene var foreninger eller selskap på katolsk, kristelig grunnlag som holdt sammenskuddslag til nytte og glede for medlemmene.

Det moderne gildet: Olavsgildet er et selskap eller forening i menigheten, etter kirkerettens kanoniske lov om menighetsforeninger. Se vedtekter for Olavsgildet.

Olavsgildets trosgrunnlag: Olavsgildet tror det Kirken tror, lærer og forkynner.

Olavsgildets hensikter og aktiviteter: I middelaldergildets ånd vil Olavsgildet være både en sosial og åndelig forening hvor medlemmene etter evne tar vare på hverandre, og får mulighet til åndelig fordypelse, og en sosial, samlende plattform og møteplass. Olavsgildet vil oppfordre sine medlemmer til å delta aktivt i menigheten. Alt etter den enkelte medlems stasjon i livet, er det fullt mulig å være et passivt medlem som begrenser seg til å betale årlig medlemskontingent.

Olavsgildet er også en sosial plattform hvor medlemmene kan ta med sine ikke-katolske familiemedlemmer og venner, så disse kan bli kjent med Kirken, katolske skikker og helligdager, sosialt som åndelig.

Olavsgildet skal være en aktør i menigheten som bidrar med å fremme norske katolske tradisjoner, så som å danne gilder og å være medlem av disse, og fremme norske helgener og deres tradisjoner. Gildet vil søke å hente bildetradisjoner, musikk og annet fra norsk og europeisk katolsk historie og tradisjon.

Olavsgildet vil ha/opprette, et internt akademi i gildet som vil bidra med muligheter for fordypelse i troen, og å lære mer om katolisismens historie i Norge og Europa for øvrig, den tidligere og nåtidige tradisjon og praksis. Dette er ment som et supplement til sogneprestens kurs i Kirkens dogma og katekisme.

Olavsgildet vil etter evne være seg sitt misjonsoppdrag bevisst.

Statutter for Olavsgildet

§ 1 Navn, stiftelsesforutsetninger og formål
a) Olavsgildet er en i samsvar med kirkeretten opprettet privat forening i St. Paul menighet i Bergen (jf. CIC, kan. 299).
b) Olavsgildet har som formål å styrke troslivet i menigheten, med særlig vekt på å fremme Olavsfromhet og gjøre kjent våre norske katolske tradisjoner, som for eksempel valfarter til steder knyttet til Den Hellige Olav (Rouen mfl.).
c) Olavsgildets medlemmer vil ta vare på hverandre både åndelig og praktisk, samt fremme gildets interesser i samsvar med statuttene, Kirkerettens bestemmelser og øvrige kirkelige lover og forordninger.
d) Olavsgildet tror det Kirken tror, lærer og forkynner og er seg bevisst det kristne misjonsoppdrag. Dette punkt kan ikke endres.

§ 2 Organisatorisk tilknytning
a) Olavsgildet er en frittstående forening underlagt St. Paul menighet, Nygårdsgaten 3, 5015 Bergen, uten binding til andre foreninger eller organisasjoner.

§ 3 Medlemskap
a) Medlemskap i Olavsgildet er åpent for alle registrerte katolikker i St. Paul menighet.
b) Katolikker fra andre menigheter kan søke om medlemskap.

§ 4 Stemmerett og valgbarhet
a) Alle medlemmer tilhørende St. Paul menighet som er 18 år eller eldre, eller som fyller 18 år i løpet av valgåret, og som har betalt medlemskontingent har rett til å stemme ved valg i Olavsgildet og er valgbare til tillitsverv i foreningen.

§ 5 Kontingent
a) Årskontingent betales av medlemmer som er 18 år eller eldre. Størrelsen på årskontingenten fastsettes av årsmøtet.

§ 6 Tillitsvalgtes godtgjørelse
a) Tillitsvalgte arbeider frivillig og ubetalt som en tjeneste til Olavsgildet. Tillitsvalgte kan likevel motta refusjon for faktiske utgifter ut over medgått arbeidstid. Utgifter til refusjon for faktiske utgifter skal avtales med styrets leder på forhånd og fremgå av budsjett og regnskap. Retningslinjer utarbeides av styret.

§ 7 Årsmøte
a) Årsmøtet holdes hvert år innen utgangen av februar. Styret kaller inn til årsmøtet med 1 måneds varsel til medlemmene. Forslag som skal behandles på årsmøtet og kandidater til styrevalg skal være sendt til styret senest 2 uker før årsmøtet. Fullstendig saksliste må være tilgjengelig for medlemmene senest 1 uke før årsmøtet.
b) Årsmøtet ledes av styrets leder, med mindre årsmøtet velger en annen møteleder. Det skal føres protokoll over alle saker som behandles og alle vedtak som fattes i årsmøtet.
c) Styremedlemmer har rett til å være til stede på årsmøtet og til å uttale seg. Det samme har ordinarius, sognepresten og eventuell åndelig rådgiver (jf. CIC, kan. 324).

§ 8 Årsmøtets oppgaver
Det ordinære årsmøtet skal behandle:
a) Godkjenne innkalling og sakliste
b) Velge to til å underskrive protokollen
c) Behandle styrets årsberetning
d) Behandle og eventuelt godkjenne styrets regnskapsoversikt for foregående kalenderår
e) Fastsette budsjett for kommende år
f) Fastsette kontingenten
g) Velge styremedlemmer som er på valg
h) Behandle forslag fra styret
i) Behandle andre saker som er nevnt i innkallingen

§ 9 Ekstraordinære årsmøter
a) Ekstraordinært årsmøte kan holdes når styret finner det nødvendig eller når minst en tiendedel av de stemmeberettigede krever det og samtidig oppgir hvilke saker de ønsker behandlet. Ekstraordinært årsmøte kan, når det er nødvendig, kalles inn med kortere varsel, dog minst 7 dager. Styret har ansvar for innkalling til alle typer møter.

§ 10 Styret
a) Olavsgildet skal ha et styre som skal sørge for forvaltning av gildets anliggender i samsvar med kirkeretten og statutter, samt vedtak i årsmøtet. Ved utførelsen av sitt oppdrag kan styret treffe vedtak og sette i gang ethvert tiltak under forutsetning av at tiltaket er i tråd med kirkeretten og statuttene samt innen de budsjettrammer som årsmøtet har bestemt.
b) Styret skal bestå av fem-syv medlemmer, alle over 18 år.
c) Ett av styremedlemmene skal være leder. Styret velger selv styreleder.
d) Styremedlemmer velges normalt for 2 år, slik at halve styret er på valg hvert år. Tjenestetiden opphører ved avslutning av det ordinære årsmøtet i det år tjenestetiden utløper.
e) Styrets vedtak treffes ved alminnelig flertall- dog kreves alltid at minst to stemmer for vedtaket. Ved stemmelikhet, gjør styreleders stemme utslaget.
f) Styreleder har ansvar for at styremøter holdes så ofte det trengs. Styremøtet skal ledes av styrets leder. Hvis styreleder ikke er til stede, velger styret møteleder. Styret er vedtaksført når mer enn halvparten av alle styremedlemmene er til stede.
g) Styret skal føre protokoll over sine forhandlinger. Denne underskrives av de styremedlemmer som var til stede, enten ved møtets avslutning eller senere.
h) Et styremedlem må ikke delta i behandlingen eller avgjørelsen i eller utenfor styremøte av noe spørsmål som medlemmet selv eller nærstående har en framtredende personlig eller økonomisk særinteresse i.
i) Styret representerer gildet og forplikter det ved underskrift av styrets leder og ett styremedlem i felleskap i saker som gjelder medlemmenes felles rettigheter og plikter, herunder vedtak som er truffet av årsmøtet eller styret.
j) Styret skal etter behov oppnevne komiteer/utvalg/personer for spesielle oppgaver og utarbeide instruks for disse.

§ 11 Grupper/avdelinger
a) Olavsgildet kan organiseres med avdelinger og/eller grupper. Opprettelsen av avdelinger/grupper og hvordan disse skal organiseres og ledes bestemmes av Olavsgildet sitt styre (se § 10).
b) For avdelinger/gruppers økonomiske forpliktelser hefter hele Olavsgildet. Her gjelder likevel at avdelinger/grupper ikke kan inngå avtaler, be om refusjon av utgifter eller representere Olavsgildet utad uten styrets godkjennelse.

§ 12 Åndelig veileder
a) Eventuelt valg av prest til åndelig veileder (jf. CIC, kan. 324, § 2) gjøres av styret i samråd med sognepresten.

§ 13 Regnskap og revisjon
a) Styret skal sørge for ordentlig og tilstrekkelig regnskapsførsel. Regnskap for foregående kalenderår skal legges frem i det ordinære årsmøtet.

§ 14 Endring av statutter a) Årsmøtet kan ved 2/3 flertall endre disse statutter, noe som dog ikke trer i kraft før endringsvedtaket er overprøvd av biskopen.

§ 15 Oppløsning
a) Oppløsning av Olavsgildet kan bare behandles på ordinært årsmøte. Blir oppløsning vedtatt med minst 2/3 flertall, innkalles ekstraordinært årsmøte 3 måneder senere. For at oppløsning skal skje må vedtaket her gjentas med 2/3 flertall, noe som dog ikke trer i kraft før oppløsningsvedtaket er overprøvd av biskopen
b) Ved oppløsning tilfaller eventuelle verdier opparbeidet i Olavsgildet i sin helhet Kirken.
c) Denne paragraf kan ikke endres.